3 nap alatt a KalandKör 400-on

Másra vágysz, mint a szokásos Balaton-kerülés kerékpárral bicikliúton? Ha szeretnéd megismerni a Balaton rejtett kincseit, és nem riadsz vissza a kihívásoktól, tereptől, emelkedőktől, tűzd fel bakancslistára a KK400 KalandKört! Az alábbiakban egy kemény kihívást ajánlunk: a 12 szakaszt akár 3 nap alatt is teljesítheted!

A 400 kilométer hosszú, 3566 méter szintkülönbséget tartalmazó körben eltávolodhatsz a zsúfolt Balatoni Bringakörúttól és csendesebb, kevésbé ismert, de gyönyörű tájakat vehetsz célba. Áttekerhetsz a Balaton-felvidéken, a Káli-medencén, a Tanúhegyek között és a Keszthelyi-hegységen. Megismerheted közelről a Kis-Balaton csodás élővilágát és a somogyi lápvidéket. Átküzdheted magad a meredek somogyi dombokon, ahonnan olyan balatoni panorámában lehet részed, mint talán még soha. Ráadásként valódi képet kaphatsz a környék kiváló gasztronómiájáról, borkultúrájáról, meglátogathatsz a parttól távolabb eső éttermeket, fogadókat és pincéket is. Több kedvelt kilátópont is a KK400 útvonal közelében található.

könnyebben tervezhető teljesítés érdekében 12 szakaszra tagoltuk a 400 kilométeres kört, ezen szakaszokról is itt a honlapon olvashatsz. A távok gyakorlatilag bárki által letekerhetőek, aki rendszeresen kerékpározik, akár fordított irányból. Az alábbiakban egy nagyobb kihívás szerepel: a klasszikus Balaton-kerüléshez hasonlóan 3 napra bontottuk a teljes penzumot. A háromnapos túra – pláne a teljes kör egyben teljesítése – már komoly edzettséget kíván, és a kerékpárt is érdemes jól megválasztani. Miközben egyes szakaszok abszolválhatók egyszerű túrakerékpárral is, a nehezebb terepeken szükség lehet a csillapításra és a megfelelő mintázatú gumira. Ha biztosra akarsz menni, válassz mountain bike-ot, ha pedig a legjobb idő/energia hatékonysággal szeretnéd teljesíteni a KK400 túrát, a gravel bike lesz a nyerő.


gravel túra délengravel túra délen


A háromnapos túra kezdő- és végpontjaként Szabadifürdőt érdemes választani, itt QR kód is van, de ami fontosabb, innen éred el legkönnyebben a kört, azaz a vonatról leszállva máris a KK400 körön tekerhetsz. A közbeeső állomások Tapolca és Fonyód, ahol tavasztól őszig biztosan találsz szálláslehetőséget, és a vonatcsatlakozás is adott, ha vissza szeretnél jutni hamar a kezdőpontra, vagy éppen ezekből a városokból indulnál

KK400 1. nap: Szabadifürdő-Tapolca, 125 km, 1178/1167 m szint

Siófok-Szabadifürdő vasúttal is jól megközelíthető, így akár bikepacking stílusban is nekivághatunk a KK400-nak. A Balatoni Bringakörúton kezdünk, ami jó bemelegítés, és az első látványos partszakaszra sem kell sokáig várni. Balatonvilágosnál rálátás nyílik a teljes tóra, ritka perspektívából. Az első kisebb kihívás az akarattyai emelkedő, de cserébe remek kilátópontot kapunk a magasparton. A könnyed suhanás Balatonalmádiig tart továbbra is a bringakörúton, ahonnan egy változatos és nagyon romantikus völgyben indulva kerékpározhatunk Balatonalmádiból fel Veszprémbe. A királynék városát elhagyva hamarosan a térség talán „legcsendesebb” kerékpárútján találjuk magunkat. Innen szinte végig alacsony forgalmú közutak, klasszikus gravel utak és könnyű terep váltják egymást Tapolcáig. Mencshelytől már több terepre és erdei utakra számíthatunk, miközben néha a Balatont is megpillanthatjuk a fák, vagy a szőlőtőkék közül. Balatonhenyétől újabb látványos panoráma-szakasz következik, amit megtörhetünk akár egy fenséges ebéddel Köveskálra legurulva. Ahogy egyre több kilométer kerül a lábakba, jóleshet pár megálló. A természeti csodák kedvelőinek érdemes meglátogatni a Kőtengert az ingó kővel, az ínyenc fagylaltok szerelmesei a Kő Fagyiban (ellenőrizd szezonon kívül a nyitvatartást) doppingolhatnak a hátralévő útra. Miközben vegyesen aszfalton és terepen haladunk, csodás panoráma tárul elénk a Káli-medencével és a Tanúhegyekkel. Érintjük a Salföldi Majort, és hamarosan teszünk egy kis kört a Badacsony mellett, ahol a Folly Arborétum egyedülálló növényvilágát tekinthetjük meg. Innen már Tapolcát vesszük célba Káptalantótin és egy újabb földút-szakaszon keresztül.


gravel kerékpározás az északi partongravel kerékpározás az északi parton


KK400 2. nap: Tapolca-Fonyód, 128,5 km, 870/829 m szint

Ha Tapolcáról kezdjük a KK400 teljesítésének 2. napját, lesz idő bemelegedni, hiszen Balatonedericsig főleg bringaúton tekerünk, és Lesencéig nehezebb emelkedőt sem kell abszolválni. Nyugodtan gyönyörködhetünk a tájban, van miben, előbb a Szent György-hegy bazaltorgonái mellett, majd a Balaton partján haladunk. Aztán felkanyarodunk Edericsen át Lesence felé, ahol egy kisebb hegymenet vár. Miután a Keszthelyi-hegység egyik legszebb országútján legurulunk a vállusi elágazásig, terepre váltunk és a Reziig bizony sáros szakaszokkal is kell számolni, ha esőzések voltak a megelőző napokban. Rezitől kellemes lejtőzés következik aszfalton Hévízig, majd Alsópáhoknál újabb emelkedő vár. Ezzel viszont gyakorlatilag teljesítettük is a napi szintkülönbség döntő hányadát. Szentgyörgyvártól klasszikus gravel-terep következik, ami a sok látnivaló miatt is kihagyhatatlan! Az aszfalthoz hasonló minőségű szórtkavicsos, vagy döngölt földutakon bringázhatunk hosszasan, karnyújtásnyi közelségben a természethez. A Kányavári szigetnél érdemes kicsit felsétálni a hídra és körülnézni. Vörs után ismét aszfalt, illetve jó minőségű kerékpárút következik, Balatonberényig, ahonnan a Balatoni Bringakörúton bringázunk tovább Fonyódig. Ha naplemente környékén érkezünk meg, mindenképpen érdemes feltekerni a Walkó-kilátóig pár kép erejéig.

KK400 3. nap:, Fonyód-Szabadifürdő, 132 km 1481/1500 m szint

A 3. nap is könnyű, sík aszfalttal kezdődik, Fonyódtól a lápvidéket átszelve jutunk el Buzsákon és Öreglakon át Somogyvár határáig, dedikált kerékpáros útvonalon, illetve kerékpárúton. Somogyvártól aztán elkezdenek „sokasodni a problémák”, majd következik a KK400 kalandkör legnehezebb része. Egyrészt egyre nagyobb kanállal kezdjük falni a szintkülönbséget a somogyi dombokon. Másrészt a terep is kihívást jelenthet, hiszen helyenként gumimarasztaló homok, illetve tartós esőzések után sár is nehezítheti a haladást. Cserébe tipikus somogyi tájon tekerhetünk, Földvár előtt pedig a Völgyhíd környéke ad impozáns hátteret utunkhoz. Földvár után ismét megkezdjük a szintgyűjtést, de innentől egy jóval barátságosabb emelkedő vár ránk. Hűs, erdei aszfaltúton tekerünk át az M7-es ig, majd az Aliréti Vadászházig gurulunk le. Terepszakasz következik Törekiig, melyen számíthatunk nehéz, sáros körülményekre tartós esőzések után. A Töreki domb után már csak egy rövid kis földutas mászás töri meg a könnyed utolsó kilométereket Siófokig. Kiliti után a Szőlőhegynél juthat eszünkbe utoljára, mekkora tévedés azt gondolni, hogy a Balaton déli partja sík...