KalandKör400: Az Elsők!

Két hónap sem telt el a balatoni kerékpáros KalandKör bemutatása óta, máris két bringásnak gratulálhatunk. Papp Miklós elsőként, Horváth László pedig először egyben teljesítette a közel 400 kilométeres távot, hegyen-völgyön, terepen.

A jeles alkalomból a projekt vezetője, Princzinger Péter adott át BalatonBike365 ajándékokat Miklósnak és Lászlónak Balatonföldváron, április 13-án.

Az első teljesítő Papp Miklós, 68 éves nyugdíjas testnevelő tanár, úszó szakedző. Nagykanizsán dolgozott, 15 éve él Zalakaroson, itt kezdett el bringázni. A KalandKör400 szakaszait már azelőtt elkezdte bejárni, hogy hivatalosan leleplezték volna a projektet, ugyanis feltűntek neki a balatoni bringás túraútvonalon megjelenő KK400 táblák. Arról, hogy mi történt ezután, Miklós mesél személyesen:

PM: Nagy szerelmem a Balaton bringásként is. Sokat tekerek a Nyugat-Balaton régióban, itt találkoztam (még tavaly) először a táblázással. A BB365 appot felhasználva elkezdtem bejárni az útvonalat a saját fejem után. Nem volt teljesen ismeretlen, mert a BB Derby és a Nagy Balatoni Ebike Futam útvonalát is megtettem az előző években. Nagyon megörültem amikor nyilvános lett, gondoltam ez egy nekem (is) való új kihívás, elhatároztam végig járom.

Papp MiklósPapp Miklós

BB365: Hogyan találkoztál a teljesítés lehetőségével?

PM: Az internetes közösségi oldalakon a BB365 posztjait követve vált világossá miért volt titkolózás az új táblák kihelyezése körül. A bejelentés után tájékozódtam a szakaszokról, a QR kódos ellenőrző pontokról, akkor kezdtem tervezgetni a teljesítés módjáról.

BB365: Milyen bontásban teljesítetted?

PM: A BB Derbyt (szintén 400 km) már megtettem három szakaszban, de a márciusi időpont és a logisztika miatt most inkább a szakaszok oda-vissza, vagy max. egy-két szakasz teljesítésében gondolkodtam. Emiatt 740 km lett az összes megtett út, nyolc nekifutásból március 18. és április 4. között.

BB365: Mint az első tesztelők egyike, mi jut eszedbe a teljesítés folyamatáról, változtatnál-e valamit?

PM: A táblázás néhány helyen pontatlan és hiányos, de azért kaland kör a KalandKör! Újdonság volt a QR kód leolvasás, sokszor csak a GPS pozíciót használva találtam meg a táblákat. A szakaszhatárok piros táblái jól észrevehetőek. A BB365 appot (a KK400 útvonalát) használtam navigációként és mellette a profilomon követtem a teljesített ellenőrző pontok beolvasását. Nagyon jó lenne, ha a saját profil térképen is látszana az aktuális pozíció. Az tapasztaltam, (nemcsak nálam és főleg a Káli körben), hogy nem az utolsó, hanem az első leolvasástól számította az időt, ezért teljesen fals időket adott, illetve volt, hogy a visszautat el sem fogadta. Olyan is volt, hogy magánterületre, bedrótozott lezárt kapuhoz (Várvölgy környéke) vezetett az út. Jó lenne, ha az ilyen eseteket jelezni lehetne a túra után, és más is tudomást szerezne róla. Alapvetően sikerre van ítélve, szuper ötlet, látszik, hogy nagyon sok munka van benne! Népszerűsíteni kell, hogy a bringások bátrabban “elszakadjanak” a Balatontól, mert a hagyományos Bringakör már szerencsére túlzsúfolt.

Javasolnék létrehozni egy a Balatoni Bringakör mintájára működő közösségi oldalt, ahol bárki megoszthatná útjait, élményeit!

A túrákhoz használt Merida pedelecA túrákhoz használt Merida pedelec

BB365: Milyen bringával teljesítetted a KalandKört?

PM: Alapvetően több fajta bringát használok, a KalandKörnek az előző tapasztalataim alapján elektromos rásegítésű összteleszkópos pedelec MTB-vel vágtam neki, mert számomra ezzel marad meg az út “élvezeti értéke”.

BB365: Kiknek ajánlanád a KK400-at?

PM: Bizonyos aszfaltos, part melletti és beljebb futó részeket akár családoknak is, de vannak olyan terepszakaszok, amik azért feltételeznek némi bringás tudást és gyakorlatot! Én a bejárásaim során találkoztam “jégpályává” vált agyaggal borított utakkal és kisebb “tavakat” is kerülgettem szarvas ösvényen és vaddisznó dagonyákon keresztül a sűrű sötét erdőben. A rásegítés engem sokszor kihúzott a bajból, de a süppedő homokon is átkelő gravel bringások előtt le a kalappal! Ez már az extrém kihívásokat keresők igényeit is kielégítheti, úgyhogy annyit mondhatok: megfelelő útvonal választással bárki nekiindulhat!

Gyors átkötéssel a 41 éves Horváth László április eleji teljesítése már feszegeti az extrém kihívást. A BalatonBike365 túravezetői képzéséről is ismerős sportember arra vállalkozott, hogy egyszerre tekeri le a KalandKört. Ez sikerült is, 21 óra alatt körbeért, ami 19 órányi bringán töltött időt jelentett, egyúttal az első egyben teljestett KK400 távot. Lacit Bujti kérdezte a különleges kalandról:

Bujti természetesen Miklóssal, az első teljesítővel is beszélgetett: