Hogyan rögzítsd a KalandKör400 szakaszait, vagy a teljes Balaton-kerülést

A KalandKör400 nem csak az útvonalat tekintve izgalmas és modern, hanem egy olyan Balaton-kör kerékpárral, ahol a teljesítés és a ranglisták is – napjaink elvárásainak megfelelően – online-rendszerben működnek. Az alábbiakban ahhoz szeretnénk segítséget adni, hogyan rögzítsd a szakaszokat a telefonod, vagy GPS készülék segítségével.

A közel 400 kilométeres Balaton-kerülés 12 szakaszának rögzítéséhez nincs másra szükséged, mint egy QR-kód olvasására alkalmas, internetre csatlakozott okostelefonra, vagy egy útvonalat rögzíteni képes GPS készülékre. A teljesített KK400 szakaszok online rögzítése is alapvetően kétféleképpen történhet:

1. QR kód beolvasással okostelefonon keresztül

2. GPS track feltöltésével

Mindkét esetben nagyon egyszerű a folyamat, mindössze regisztrálnod kell egy profilt a https://kk400.balatonbike365.hu oldalon, belépni böngészőn keresztül és a menüsorban a „Profilom” gombra kattintva elvégezni a szükséges lépéseket.

1. A „lazább” változat: telefonnal és QR kóddal:

A KalandKör400 szakaszainak teljesítéséhez nem árt minél alaposabban felkészülni előzetesen. Azonban akkor sem kell csüggedned, ha nem szereted hosszasan tervezni ezeket a megmozdulásokat. Akár a kihelyezett táblák segítségével is végigtekerheted a távot, csak a szakaszok kezdőpontjait, illetve a kihelyezett QR kódokat kell megtalálnod.

A szakaszokról a kk400 oldalon a „Szakaszok” menüpont alatt található a részletesebb információ, GPX letöltési lehetőséggel, vagy a QR kódos ellenőrzőpontok, kezdő és végpontok koordinátáival.

Ha csak térkép alapján szeretnél tájékozódni, a „Profilom” menüponton belül is találsz térképet. Ennek segítségével megtalálhatod a szakaszok ellenőrző pontjait, illetve a kezdő- és végpontjait. Utóbbiaknál nem csak QR kód látható, hanem piros „szakaszhatár” feliratú tábla is.

Ha már ott állsz a „szakaszhatár” tábla előtt, nincs más dolgod, mint a profilodon belül kiválasztani a „Teljesítés igazolása”/QR szkennelést és engedélyezni a kk400.balatonbike365.hu számára a kamera használatát és a lokáció lekérdezését. Megjelenik a kamerakép, amivel be kell szkennelni a QR-kódot. Ha ez megtörtént, irány a következő QR ellenőrzőpontok és az újabb szakaszhatár.

Fontos, hogy a folyamathoz internet hozzáférés és megfelelő térerő szükséges, ezek hiányában meghiúsulhat a leolvasás. A QR-szkennelés csak a pontos helyszínen lehetséges, mert a rendszer összekapcsolja a telefon és a QR kód pontos helyzetét. (Vagyis nem működhet egy olyan módszer, hogy lefotózzuk a QR-kódot és később beolvassuk.)

Az útjelző táblák között mindig a KK400 táblákat kell keresni a balatonos grafikával, előfordulhat, hogy több BalatonBike365 tábla is fel van erősítve ugyanarra a pontra, ezek ne tévesszenek meg. Olyan is előfordulhat, hogy csak olyan táblával találkozol, ami nem a KK400 útvonalat jelöli. Ettől még nem kell megijedni, hiszen van átfedés a KK400 és egyéb BB365 útvonal között, és előfordulhat, hogy kevesebb KK400 tábla került kihelyezésre. Ha viszont sorra találkozol BB365 táblákkal, KK400-zal viszont nem, akkor már érdemes elgondolkozni, hogy rossz irányba fordultál.

Ha teljesítetted az adott távot és beszkennelted a QR kódokat (szakaszhatár kezdőpont, ellenőrző pontok és szakaszhatár végpont) profilodban megjelenik a szakasz (A „Szakaszok”-on belül is) teljesített szakaszként, dátummal, teljesítési idővel és a teljesítés irányával. Rövidesen érkezik egy online oklevél/pecsét is emailen. Ha mind a 12 szakaszt teljesítetted, szintén értesítünk email-en és jogosult leszel az ezért járó ajándékra is.

2. Menj végig GPS-szel:

Ha saját készüléked segítségével szeretnél tekerni a KalandKör400-on, akkor előzetesen le kell tölteni a szakaszok GPX file-jait, amit a https://kk400.balatonbike365.hu oldalon a „Szakaszok” menüponton belül az egyes szakaszokra kattintva tehetsz meg. Keresd a „GPX letöltés” gombot. A BalatonBike365 oldalról a túraútvonalak közül a https://www.balatonbike365.hu/turautvonal/kalandkor400 -ra kattintva és bejelentkezve letölthető a teljes KalandKör GPX file-ja is.

Saját útvonalterveződben megjelenítve a GPX-et akár a szakaszhatárhoz vezető útvonalat is hozzá tervezheted, ez nem fogja befolyásolni a teljesítést a végén. Ha egy GPX file tartalmazza az adott KK400 szakaszt, akkor mindegy, hogy előtte vagy utána merre jártál, a rendszer fel fogja ismerni szakaszhatártól szakaszhatárig a teljesítést.

Töltsd fel készülékedre az útvonalat és menj végig a navigáció segítségével, de azért érdemes közben figyelni, hogy elhaladtál-e a QR kódok mellett. Megvolt-e a szakasz eleje és vége, amit a „szakaszhatár” táblák jelölnek. Előfordulhat, hogy a táblázás nem követi pontosan a tracket, mert egy ilyen hosszú útvonalon történnek időnként módosítások. Ilyen esetben észszerűen kell dönteni, ha már GPX alapján indultunk el, lehetőleg kövessük azt, de ha például lezárás állja utunkat a track vonalán, akkor kövessük egy ideig a táblákat. Megnyugtatásul: ez a probléma nem jellemző.

Miután teljesítetted a szakaszt (vagy több szakaszt), mentsd el, és a saját tevékenységedről töltsd le a GPX fájlt. Ezt a fájl töltsd fel a https://kk400.balatonbike365.hu oldalon a Profilodon belül kiválasztva a „Teljesítés igazolása”/GPX feltöltést. A sikeres feltöltést követően profilodban megjelenik a megtett útvonal (A „Szakaszok”-on belül is) teljesített szakasz(ok)ként, dátummal, teljesítési idővel és a teljesítés irányával. Rövidesen érkezik egy online oklevél/pecsét is emailen. Ha mind a 12 szakaszt teljesítetted, szintén értesítünk email-en és jogosult leszel az ezért járó ajándékra is.

Navigálás a BalatonBike365 applikáció segítségével:

Alul a Felfedezés menüpontba belépve a felső sort jobbra görgetve találod az 50 db KK400 QR kódokat, és bármelyiket kiválasztva az app elnavigál a pontig. KK400 szakasz teljesítésekor figyelni kell, hogy nem csak a szakaszhatárokon van QR kód, a szakasz közben kihelyezett QR-okat is be kell olvasni, ha a telefonos rögzítést választjuk. A BB365 appon fent van a teljes KalandKör400 útvonal is egy túraként, ennek segítségével is lehet teljesíteni a kört.